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OFFICE OF ATTORNEY GENERAL 

STATE OF OKLAHOMA 

ATTORNEY GENERAL OPINION 

2019-11 

  December 17, 2019 
The Honorable Laura Austin Thomas 
District Attorney, 9th District 
606 South Husband, Room 11 
Stillwater, Oklahoma 74074-4044 

Dear District Attorney Thomas: 

This office has received your request for an official Attorney General Opinion in which you ask, 
in effect, the following question: 

May a county sheriff or deputy sheriff use a credit card issued to the county 

pursuant to 19 O.S.2011, § 1506 to pay the costs of out-of-county travel to 
attend law enforcement-related conferences or vendor shows or to receive law 
enforcement education or training? 

I. 

BACKGROUND 

Title 19, Section 1506 of the Oklahoma Statutes permits county sheriffs and deputy sheriffs to use 
a credit card "issued to the county for use by the sheriffs department'" to purchase "materials 
supplies or services necessary for travel out of the county." 19 O.S.2011, § l 506(A). Such 
purchases are limited to '·actual expenses for travel out of the county .. . to pe1form their official 
duties[.]" Id ( emphasis added). Section 1506 defines '·actual expenses for travel" to mean any 
"expense for travel by public or private railroads, airplanes, rental cars or other public or private 
conveyances, fuel, oil, meals lodging, parking fees and telephone expenses." Id You ask whether 
it would be permissible for a sheriff or deputy sheriff to charge a credit card issued pursuant to 
Section 1506 for travel expenses to attend an out-of-county law-enforcement-related conference, 
vendor show, or educational or training program. In essence, the question is whether these 
activities qualify as the sheriff or deputy sheriff "perform[ing] their official duties:· 

II. 

DISCUSSION 

Section 1506 does not itself define the term "official duties." But, in general, "whenever the 
meaning of a word or phrase is defined in any statute, such definition is applicable to the same 
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word or phrase wherever it occurs. except where a contrary intention plainly appears.” 25
0.5.2011, § 2.

The official duties of a county sheriff in Oklahoma are varied and appear throughout the Oklahoma
statutes, ranging from gathering livestock to test for disease, 2 0.5.2011, § 6-100, to serving
process, 19 0.5.2011, §545, to inspecting shooting galleries, 63 0.5.2011. § 704. However, the
duties most often associated with county sheriffs and their deputies in Oklahoma are “to keep and
preserve the peace of their respective counties, [] to quiet and suppress all affrays, riots and
unlawful assemblies and insurrections,” 19 0.5.2011, § 5 16(A), and to “have the charge and
custody of the jail of [their] county.” id § 513.1

Most pertinent here. Sections 1 61 through 166 of Title 19 set forth the requirements for
reimbursement of county officers for travel expenses incurred in the performance of their official
duties. And for the purposes of these provisions, a county sheriff is included in the definition of
“county officer.” 19 0.5.2011, § 161(1). Section 164, in particular, provides that “{o]fficial duties
shall include attenftance by a county officer and at least one of his deputies for volu,,ta’
instruction.” Id § 164 (emphases added). “Voluntary instruction” is further defined as “one or
more schools. courses, conferences, institutes, and meetings which are available and are attended
by a county officer or deputy as a discretio,taiy training sttpplemeizt to the duties of any office
covered by this act.” Id. § 161 (emphases added).2 This indicates that it would be permissible for
a sheriff or deputy to charge a credit card issued pursuant to Section 1 506 for travel expenses to
attend an out-of-county conference or meeting for law-enforcement training.3

Applying the above definitions from Title 19 to Section 1506 is particularly appropriate because
Section 1506(f) itself contemplates that the provisions will be construed together. Specifically,
Section 1506(f) states: “A sheriff or deputy sheriff shall not receive any reimbursement. pursuant
to the provisions of Sections 161 through 166. 180.43 or 541 of this title, for any expenses for
which a credit card issued pursuant to the provisions of this section has been used.” 19 O.S.2011,
§ 1506(F). This indicates that Section 1506 is intended to cover the same types of expenses as
Sections 161 through 1 66, and that the Legislature inserted Section 1 506(F) to prevent double

In addition to these explicit duties, the “official nature of public activities within a particular office may be
divined from its settled practices—regardless of whether these practices are completely defined by written rules or
statutes—by resort to the common-law soctrces reflecting upon that office.” Wright v. Grove Sun Neispaper, 1994
OK 37. l 7, 873 P.2d 983. 988 (emphasis omitted).

2 See also 19 O.S.201 I, § 165 (“All newl elected count officials shall be reimbursed by their respective
counties for any approved training provided before such official takes office.”): Id. § 166 (“It shall not be mandatory
for a county officer or his deputy to attend an’ meeting. school, institute or conference sponsored or held by anyone
other than a state officer or agency head, but if funds are available for travel to such meeting, school, institute or
conference, either within or outside this state, from funds appropriated for traveling expenses in addition to the
monthly travel allowance provided by Section 165 of this title, then it shall be lawful for such traveling expenses to
be paid from such travel funds so appropriated to the county officer or his deputies.”).

Notably, as “peace officers,” sheriffs and deptity sheriffs are obligated to “attend and complete a minimum
of twenty-five (25) hours of continuing law enforcement training accredited or provided by [the Council on Law
Enforcement Education and TrainingJ which shall include a mandatory two (2) hours on mental health issues.” 70
O.S.Supp.2019, § 3311.4(A). Because completing these continuing education hours is required of sheriffs or deputy
sheriffs by virtue of their position. it would be part of their official duties.
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expensing by sheriffs or their deputies.1 Section 1 66, in particular, supports this theory even
further, in that it permits reimbursement for county officers attending an unofficial “meeting,
school, institute or conference, either within or outside this state” if funds already appropriated to
the county officer are available. Id. § 166. In other words, the Legislature set up a system where
sheriffs and deputy sheriffs can use a county-issued credit card to pay for expenses associated with
out-of-county travel for their “official duties,” or they can be reimbursed after-the-fact for such
expenses.

In sum. Section 1506 contemplates that “official duties” include voluntarily attended conferences
and meetings to receive instruction. Thus, a sheriff or deputy sheriff is permitted to use a credit
card issued pursuant to Section 1506 to finance travel for attending such events.

Although education and training, as well as conferences and meetings that include education or
training, would meet the definition of “official duties” as that term is used in Section 1 506, the
qclestion of vendor shows is less clear. for one, the words “show” or “vendor show” are not used
in the statutes described above, white “conference” and “meeting” are explicitly included. And
while there may be situations in which a vendor of equipment utilized by a sheriffs office could
provide meaningful instruction and training in the context of a “vendor show,” it is unlikely that
all vendor shows rise to this level. Accordingly, we cannot definitively answer whether attending
any such event would qualify as a sheriff or deputy sheriff “perform[ing] their official duties.” The
answer will depend on the substantive content of the event and whether that content can be
characterized as “training” or “instruction.”

tt is worth noting, however, that any expenditure for an appropriate training- or instruction-focused
conference, meeting, or vendor show still must meet the other statutory requirements. For example,

or before the 25th day of each month, the sheriff shall notify the board of county
commissioners of the anticipated credit card expenditures for the following month.” 190.S.2011,
§ 1506(E). And, even more critically:

When credit purchases are made, the sheriff or deputy sheriff shall immediately and
accurately document said expenditures on a form prepared by the State Auditor and
Inspector, attaching receipts and a written explanation of each expenditure as to the
date, case number or other identification nctmber, area or location, reason for
expenditure and amount expended. A copy of the form shall be submitted to the
sheriff for approval and the original form shall be attached to the purchase order

As an aside. Section 164. which provides for reimbursement for a county’ officer who uses a private vehicle
for official travel, states that such officer mat claim reimbursement at the rate provided in the State Travel
Reimbursement Act (“STRA”) for state officers. Accordingly, this office concluded that the STRA “applies to all
county officers, including the county commissioner and county sheriff under 19 O.S.19$1, § 164.” 1983 OK AG 229,

17. Although Section l506 does not reference the STRA, the provision is sufficiently interwoven with Sections 161
through 166 that it would be advisable for counties to follow STRA requirements with respect to travel-related
purchases made with a credit card issued pursuant to Section 1506.

When a sheriff or deputy sheriff makes a purchase using a credit card issued pursuant to Section 1506, the
purchase must be associated with “a case number or at/icr icleiitiJication inunber.” 19 0.S.20l I, § 1506(E) (emphasis
added). The emphasized language suggests that, while there must be accountability and documentation for such
purchases, use of the credit card is not limited to specific criminal cases or investigations.
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and shall be submitted to the board of county commissioners for final approval and
payment. A copy of the form shall be retained for the sheriffs records.

Id. This subsection requires a detailed and transparent process by which credit card purchases are
thoroughly documented and subject to oversight by the board of county commissioners. It is the
duty of the county commissioners to scrutinize the documentation and determine whether such
purchases are consistent with Section 1 506—i. e., whether, among other things, the “materials,
supplies or services” pLtrchased are in fact “necessary for travel ocit of the county.” Id. § 1506(A)
(emphasis added).

It is, therefore, the official Opinion of the Attorney General that:

A county sheriff or deputy sheriff may use a credit card issued to the county pursuant to 19
0.5.2011, § 1506 to pay the costs of out-of-county travel to attend voluntary law enforcement
instruction and training, including at conferences and meetings, assuming all other
requirements of Section 1506 are met. See 19 0.5.2011, § 1506(A); If!. § 161.
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