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Dear Executive Director Foust:

This office has received your request for a written Attorney General Opinion regarding agency
action that the State Board of Pharmacy intends to take pursuant to a consent agreement with
pharmacist licensee 13183. The proposed action is to impose fines of $5,000; require the licensee
to attend a one-day law seminar; and require that all continuing education in 2016 be live. The
licensee, despite being the pharmacist-in-charge of a pharmacy in Bartlesville, signed
applications for both a new pharmacy in Oklahoma City as its pharmacist-in-charge and for a
pharmacy in Florida as its pharmacist-in-charge. The licensee does not have a pharmacist license
in Florida, and there has been no indication that the licensee intended to move jobs.

The Oklahoma Pharmacy Act, 59 0.8.2011 & Supp.2015, §§ 353-355.2, requires that anybody
seeking to sell “dangerous drugs, medicines, chemicals or poisons” outside certain narrow
exceptions obtain a license from the Board, 59 O.S.Supp.2015, § 353.18(A)(1). These pharmacy
licensees must be “under the management and control of a ... pharmacist-in-charge.” Id.
§ 353.18(A)(2)(c). The Board’s administrative rules require that the pharmacist-in-charge be able
to fulfill oversight responsibilities including the “supervision of all employees as they relate to
the practice of pharmacy,” which also requires working “sufficient hours in the pharmacy to
exercise control” and only being the pharmacist-in-charge at one facility. OAC 535:15-3-
2(b)(1)(A), (3), (4). Further, out-of-state pharmacy licensees must employ pharmacists who are
licensed in the state in which the pharmacy operates. OAC 535:15-3-9(c)(1).

The action seeks to enforce these requirements in circumstances where the Board has concluded
that the licensee served as a pharmacist-in-charge in Oklahoma City, signed as the pharmacist-in-
charge for a facility in Bartlesville, and even signed as one for a facility in Florida, a state where
licensee is not a licensed pharmacist. The Board may reasonably believe that moderate fines and
educational requirements are necessary to deter this and other licensees from engaging in further
violations that undermine the statutory policy of having a pharmacy manager at each pharmacy.
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It is, therefore, the official opinion of the Attorney General that the State Board of Pharmacy has
adequate support for the conclusion that this action advances the State of Oklahoma’s policy to
protect the public health, safety and welfare.

Serdief
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