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Dear Commissioner Doak, 

This office has received your request for an official Attorney General Opinion in which you ask, 
in effect, the following question: 

Title 36 O.S.Supp.2014, § 7301 requires dentists to provide "covered 
services" under a subscriber agreement, for fees set by the negotiated fee 
schedule listed in a network provider agreement. Must a dentist abide by the 
negotiated fee schedule for a covered service if reimbursement for that 
service is limited by certain cost-sharing measures? 

Your question centers on the interpretation of 36 O.S.Supp.2014, § 7301 which provides in 
relevant part: 

A. No contract between a dental plan of a health benefit plan and a dentist for 
the provision of services to patients may require that a dentist provide 
services to its subscribers at a fee set by the health benefit plan unless the 
services are covered services under the applicable subscriber agreement. 

B. As used in this section: 

1. "Covered services" means services reimbursable under the 
applicable subscriber agreement, subject to the contractual 
limitations on subscriber benefits as may apply, including, for 
example, deductibles, waiting period or frequency limitations[.] 

Id. Subsection A describes the interaction between two different contracts: a "network provider 
agreement" and a "subscriber agreement." A network provider agreement is the "contract 
between a dental plan of a health benefit plan and a dentist" referenced in subsection A. Id. § 
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7301(A). A network provider agreement contains negotiated fee schedules that set the maximum 
amount a dentist may charge for certain services. A subscriber agreement is the contract 
between the dental plan and the insured member. A subscriber agreement sets out the "covered 
services" that the insured is entitled to under that contract. Along with listing the services 
covered under the dental plan, the subscriber agreement contains guidelines for certain cost-
sharing measures that encourage insured members not to overuse their insurance. Deductibles, 
waiting periods, frequency limitations, maximum allowable benefits, and co-payments are 
common cost-sharing measures. 

Your question turns on the meaning of "covered services" and the interplay between covered 
services and cost-sharing measures. More specifically, you ask whether an otherwise covered 
service is deemed to be non-covered if the amount being reimbursed is limited by cost-sharing 
measures such as deductibles, waiting periods, and frequency limitations. We consider the 
interplay between covered services and cost-sharing measures below. 

To begin, Section 7301 is unambiguous. Therefore, in answering your question we assign the 
plain meaning to the words as written. State ex rel. Pruitt v. Native Wholesale Supply, 2014 OK 
49, 31, 338 P.3d 613, 624 ("In reviewing [a statute], we begin with the language, and if it is 
unambiguous, we assign the plain meaning to the words."). 

As noted above, covered services are those services that are "reimbursable under the applicable 
subscriber agreement, subject to the contractual limitations on subscriber benefits as may apply." 
36 O.S.Supp.2014, § 7301(B)(1). The first clause describes covered services as those services 
that are reimbursable under the subscriber agreement. Because the statute does not set out a 
definition for the word "reimbursable," we look to that term's plain meaning. "Reimbursable" is 
used to refer to something that is capable of being reimbursed or repaid. WEBSTER'S THIRD NEW 
INTERNATIONAL DICTIONARY 1914 (3rd ed. 1993) (defining "reimbursable" as repayable). 
Therefore, a "covered service" is any service that is capable of being reimbursed or repaid under 
the subscriber agreement. The second clause of Section 7301(B)(1) referring to certain cost-
sharing measures merely recognizes that the extent to which a service is reimbursable may 
depend on cost-sharing measures such as deductibles, waiting periods, and frequency limitations. 

Had the Legislature defined covered services as those services reimbursed, as opposed to 
reimbursable, under the subscriber agreement, we would reach a different conclusion. For 
example, in Iowa Dental Association v. Iowa Insurance Division, 831 N.W.2d 138 (Iowa 2013), 
the Supreme Court of Iowa concluded that services subjected to cost-sharing measures such as 
balance billing, waiting periods, frequency limitations, deductibles, and maximum annual 
benefits were not covered services because the Iowa statute at issue defined covered services as 
"services reimbursed under the dental plan." IOWA CODE ANN. § 514C,3B(3)(b) (West 2015). 
Because "covered services" were those services actually reimbursed, the Supreme Court of Iowa 
held that an insurer could only impose a maximum fee on a service if that service were to be 
reimbursed. Iowa Dental Ass 'n, 831 N.W.2d at 149. 
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Thus, the distinction between reimbursable and reimbursed is critical. While Oklahoma's statute 
provides that any service capable of being reimbursed is a covered service, a statute defining 
covered services as those that are actually reimbursed results in the conclusion reached by the 
Supreme Court of Iowa. As that court stated, such services would not meet the definition of 
covered services "because they have not been 'reimbursed under the dental plan.'" Iowa Dental 
Ass'n, 831 N.W.2d at 139. And notably, even while the Supreme Court of Iowa held that 
services subjected to cost-sharing measures were not covered services, it nonetheless found that 
cost-sharing measures themselves do not carve out a class of non-covered services. See id. at 147 
(finding that cost-sharing measures do not qualify the definition of covered services as those 
services actually reimbursed, but merely "clarify that insurers retain certain rights relating to 
'covered services.'"). Similarly, the "subject to" language in Section 7301 is not intended to 
qualify the definition of "covered services"—i.e., services reimbursable under the applicable 
subscriber agreement. Rather, it is intended to recognize that the extent to which a covered 
service is reimbursed is dependent upon certain cost-sharing measures. 

This issue was initially considered in A.G. Opinion 13-21, issued on December 11, 2013. At that 
time, we concluded that services limited by cost-sharing provisions, namely frequency 
limitations, were not covered services as defined by Section 7301, In that initial analysis, we 
concluded that the "subject to" language in Section 7301 could be read to modify covered 
services; that is, that a service is a covered service limited by deductibles, waiting periods, and 
frequency limitations. 

But after receiving a subsequent request from your office, we reexamined Section 7301 and 
conducted further research into similar statutes. Based on that research, we now conclude that 
services subject to certain contractual limitations such as deductibles, waiting periods, or 
frequency limitations are covered services as defined by Section 7301. 

In reaching our conclusion today, we give meaning to the plain language of Section 7301 and 
find that the "subject to" language in Section 7301 modifies the word "reimbursable" instead of 
"covered services." The "subject to" language merely acknowledges the industry practice of 
including cost-sharing measures in subscriber agreements; inclusion of that language was not 
intended to carve out a class of non-covered services. The definition of covered services clearly 
includes any service that is capable of being reimbursed. Because services subject to cost-sharing 
measures are capable of being reimbursed, those services are "covered services" as defined in 
Section 7301. 

It is, therefore, the official Opinion of the Attorney General that: 

1. A "covered service" is one that is "reimbursable under the applicable 
subscriber agreement, subject to the contractual limitation on subscriber 
benefits as may apply, including, for example, deductibles, waiting period 
or frequency limitations[.]" 36 O.S.Supp.2014, § 7301(B)(1). Therefore, a 
service that is reimbursable under a subscriber agreement is a covered 
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service even if it is subjected to cost-sharing measures. To the extent this 
Opinion conflicts with A.G. Opin. 13-21, that Opinion is withdrawn. 

2. Accordingly, pursuant to the negotiated fee schedule insurers may limit 
fees charged by dentists for types of services that are eligible for 
reimbursement but that are not, in fact, fully reimbursed under the 
subscriber agreement. 

Atir-iZi/l 
E. SCOTT PRUITT 
ATTORNEY GENERAL OF OKLAHOMA 

ASSISTANT SOLICITOR GENERAL 


